Ha egészségesebb és fenntarthatóbb életre törekszünk családilag, gyakran a mozgás fokozása jut elsőként eszünkbe. Egy friss kutatás szerint azonban nem a fizikai aktivitás hiánya a fő oka az elhízás terjedésének, hanem az, amit és ahogyan eszünk.

A Duke Egyetem kutatói, köztük Herman Pontzer antropológus, több mint 4200 ember kalóriafelhasználását vizsgálták a világ különböző pontjain, a tanzániai vadászó gyűjtögető közösségektől egészen az európai irodai dolgozókig. Meglepő eredményre jutottak: testméretre vetítve alig van különbség az energiafelhasználásban, függetlenül attól, ki mennyit mozog.

Akkor mégis mitől hízunk el?

A válasz nem a lustaságban rejlik, hanem a túlevésben, különösen az ultrafeldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztásában. Az előre csomagolt, mesterséges adalékokkal teli, gyakran műanyagba burkolt készételek és nassolnivalók nemcsak a testzsírszázalékot növelik, hanem a környezetet is terhelik.

A tanulmány szerint a kalóriabevitel növekedése tízszer nagyobb szerepet játszik az elhízásban, mint az, hogy keveset mozgunk.

A szervezet energiatakarékos üzemmódra kapcsol

A kutatók szerint még a sok mozgás sem éget el korlátlanul több kalóriát. Testünk ugyanis alkalmazkodik: ha többet mozgunk, máshol – például az immunrendszer vagy a növekedés terén – visszavesz az energiafelhasználásból.

Mit jelent ez egy tudatos család számára?

A mozgás továbbra is kulcsfontosságú. Támogatja a szív és érrendszert, javítja a hangulatot, és hozzájárul a hosszabb, aktív élethez. Ám a család egészsége és fenntartható életmódja szempontjából az étkezés még fontosabb.

Mit tehetünk otthon közösen

1. Válasszunk valódi, természetes alapanyagokat
Kerüljön kevesebb feldolgozott étel a bevásárlókosárba. Így nemcsak a testünk, hanem a bolygó is fellélegzik. Részesítsük előnyben a szezonális zöldségeket, a helyi termékeket, a teljes kiőrlésű gabonákat és a növényi eredetű ételeket. Ha lehetőségünk van rá, termesszünk otthon magunk zöldségeket, fűszernövényeket, értékes ismereteket adva át ezzel gyermekeinknek is.

2. Főzzünk otthon együtt
A közös főzés nemcsak szorosabb családi kötelékeket épít, de biztosítja, hogy tudjuk, mi kerül a tányérra. A tudatos ételkészítés révén kevesebb csomagolási hulladék keletkezik, és a gyerekek is természetes módon tanulják meg az egészséges és környezetbarát táplálkozás alapjait, akár még komposztálással is kiegészítve.

3. Figyeljünk a mértékletességre
Nem kell túlzásba vinni az étkezést. Az adagok mérséklése és a lassú, élvezettel teli étkezés is segíthet abban, hogy ne együk túl magunkat. Az étkezésben megvalósuló tudatos jelenlét, érzékelni a látványt, illatokat, ízeket ráadásul a stressz-szintre, kiegyensúlyozottságra is pozitív hatással van.

Szakértői megerősítés

Barry Popkin, a táplálkozástudomány nemzetközi szakértője szerint az étkezéshez való hozzáállás megváltoztatása a döntő tényező az elhízás világjárványában. Dariush Mozaffarian, a Tufts Egyetem professzora is azt vallja, hogy a testsúlycsökkentés alapja nem a több mozgás, hanem az ételek megváltoztatása.

Tudatos döntések a mindennapokban

Mozogjunk rendszeresen. Kiránduljunk, sétáljunk, biciklizzünk családilag. De ne feledjük: az egészségünket és a környezetünket leginkább az határozza meg, hogyan és mit eszünk. A valódi változást az étkezésünk átalakításával érhetjük el. Így egyszerre tehetünk a bolygónkért és a családunk jólétéért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük