A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete fontosnak tartja, hogy úttörője legyen a fenntarthatóságért folytatott küzdelemnek. Ennek egyik eszköze a Zöld Minősítési Rendszer, mely révén nagyobb figyelem irányul az energiatudatosságra és hulladékgazdálkodásra is.

A 2021-ben létrejött Zöld Minőség Díj az első magyarországi integrált és ingyenes Zöld Minősítés rendszer, mely a jelenleg meglévő magyarországi szabályozással párhuzamosan működik társadalmi támogatottsággal és elfogadottsággal. A minősítési rendszer célja, hogy erősítse és ösztönözze a vállalkozások és a szolgáltató helyek környezettudatos működését. A díjat minden olyan vállalkozás megkapja, aki teljesíti a szakértők által összeállított követelményrendszert.

A Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete annak érdekében, hogy ösztönözze a vállalkozásokat a fenntarthatóság megvalósítására, életre hívta a Zöld Minősítés Díj első konferenciáját, melynek témája:

“A 21. századi hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság támogatása”

A vállalkozók körében meghirdetett konferenciára szakértő előadók kaptak meghívást, akik a fenti témában tartanak prezentációt, és részt vesznek a kerekasztal beszélgetésekben is, továbbá válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

A konferencián az előadók alaposan körbejárják a 21. századi hulladékgazdálkodás és körforgásos gazdaság témáját, hiszen ezek nagyon fontos kérdések a mai gazdasági környezetben tevékenykedő vállalkozások számára.

A kiemelkedően fontos kérdésekkel foglalkozó konferencia impozáns helyszínen, az Erzsébet híd budai hídfőjénél, a Gellért-hegy lábánál elhelyezkedő, csodás dunai panorámával rendelkező Rudas Bistroban került megrendezésre.

 

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja Egyesületének elnöke röviden köszönetötte a több mint 80 résztvevőt. És rövid köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontosnak kell lennie a családok életében és így a vállalkozások életében is a hulladékgazdálkodásnak és a fenntarthatóságnak.

Az előadásokat Szebenyi Péter – környezetvédelmi előadó, influenszer előadása indította, aki arról beszélt, hogy mennyire fontos a szemléletformálás a fiatalok körében. Sok esetben a legkisebbek felől érkezik a szülők felé a kérés, hogy otthon szelektáljanak, hogy minél kevesebb műanyagot használjanak, vagy ők adnak tippeket arra vonatkozóan, hogyan forgassák vissza a hulladéknak ítélt dolgokat a háztartásba. 

A második előadást dr. Varga Sarolta – környezetvédelmi szakjogász  tartotta, aki arról beszélt, hogy milyen üzleti előnyeik származhatnak a fenntartható hulladékgazdálkodásból a vállalkozásoknak is.

Előadásának legfontosabb üzenete az volt a résztvevők felé, hogy

Éljünk együtt a természettel!

Törekedjünk arra vállalkozóként, hogy minél inkább a fenntarthatóság felé billenjen a vállalkozásunk. Részcélonként valósítsuk meg a fenntarthatóságot, lépésről lépésre, hiszen ezáltal versenyelőnyre tehetünk szert a saját piacunkon, és a bővíthetjük a vásárlói körünket azáltal, hogy törekszünk a zöldebbé válásra.

Közvetlen pozitív környezeti, gazdasági és társadalmi hatása van a fenntartható hulladékgazdálkodásnak akár nagyvállalati környezetben és akár kis egyéni vállalkozói környezetben is.

Kováts Bence – környezetmérnök utolsóként lépett a színpadra, és arról osztott meg értékes gondolatokat a résztvevők számára, hogy mi is pontosan a körforgásos gazdaság. Előadásában kiemelte, hogy szemléletformálásra van szükség, és egy olyan gondolkodásmódra, melyben a saját egyéni érdekeket felülírja a közösség, a nagy cél érdeke.

Véleménye szerint olyan megoldást kell találni, amely a gyártói oldalt is ösztönzi a tartósabb termékek legyártásában,
ugyanakkor a fogyasztói oldal is megfizeti ennek az ellenértékét.

Az előadások végén Vajda Zsuzsanna, a Zöld Minősítéstől bemutatta a résztvevőknek a Zöld Minősítés Díjat, és ösztönözte a vállalkozókat, hogy a helyszínen regisztráljanak, mert 10.000 Ft értékű ajándékcsomagot kapnak.

A kerekasztal beszélgetés során a résztvevők olyan izgalmas kérdésekre vártak választ az előadóktól, hogy:

 

  • Hogy áll Magyarország a környezetvédelmi szemléletformálásban? 
  • Miért van szükség a szemétszállítás átalakítására? 
  • Miért a kereskedelemre teszik a legnagyobb felelősséget a hulladékrendszerben?

Résztvevők:

Szebenyi Péter – környezetvédelmi előadó, influenszer

dr. Varga Sarolta – környezetvédelmi szakjogász   

Kováts Bence – környezetmérnök

Vajda Zsuzsanna – Zöld Minősítés 

Az esemény zárásaként a résztvevőket finom falatok várták és búcsúzáskor értékes ajándékokat is kaptak. Természetesen a helyszínen Zöld Minősítés Díjra regisztrált vállalkozások megkapták a 10.000 Ft-os ajándékcsomagot. (ennek menetéről ide kattintva lehet bővebben olvasni)