Egy friss Nature Food tanulmányból kiderül: a Föld 186 vizsgált országából egyedül Guyana képes teljes önellátásra, vagyis képes az ország lakosságát minden fő élelmiszercsoportból kielégíteni, még akkor is, ha az import megszűnne (forrás qubit.hu).
Kína és Vietnám közel állnak ehhez a szinthez, de ők is csak hatból öt csoportban képesek önellátásra .
Magyarország e tekintetben jobban áll: négy élelmiszercsoportból képes önellátásra – zöldség, hal, hüvelyesek, diófélék és gabonafélék terén azonban még van fejlődési lehetőség.
Miért fontos mindez?
- Globális kereskedelmi függőség
A tanulmány rávilágít, hogy az élelmiszer-ellátás több országban is súlyosan függ importtól – sokszor egyetlen beszállítótól. Egy világtrend vagy krízis esetén ez komoly sebezhetőséget jelent. - Hazai termelés megerősítése = nemzeti biztonság
Az élelmiszer-önellátás nemcsak gazdasági kérdés, hanem közegészségügyi és nemzeti stabilitási kérdés is. Ez egybeesik a Zöld Minősítés alapelveivel: erős, fenntartható hazai termelés, diverzifikált gazdaság, biztonságos és minőségi ellátás.
És mi a tanulság vállalkozások számára?
- Fenntarthatósági szemlélet = értékteremtés
Ha termelőként, feldolgozóként vagy kereskedőként szeretnél hiteles lenni, építsd be működésedbe a helyi alapanyagokra, öko- és minőségi tanúsítványokra épülő stratégiát! - Zöld védjegyek jelentősége
Az önellátás és a nemzeti élelmiszerbiztonság nem csak nemzeti politikai kérdés – komoly piaci előny is lehet, ha a fogyasztó tudja, honnan származik az áru, és hogyan állt elő. A Zöld Minősítés védjegye ehhez hiteles, látható támogatást nyújt.
Hogyan kapcsolódhatsz?
Tudass a fogyasztóiddal, milyen értékeket képviselsz:
- Helyi alapanyagok használata
- Élelmiszerbiztonságra koncentrálás
- Fenntartható feldolgozás
- Példaértékű zöld vállalati működés
Mutasd meg: nemcsak terméket árulsz – fenntartható jövőt teremtesz!