Mikepércsi Bölcsőde

Kategória: Sport-, szabadidő- és kulturális központok

Adószám: 15826855-2-09

Cím: 4271 Mikepércs, Tisza István utca 12.

Weboldal: http://www.mikepercs.hu/

Telefonszám: +36 70 376 6083

„Rákóczi fájától jobbra, a Mikepércsi templomon is túl,
Ott, ahol a földi kutya túr, s ott, ahol a mesék kezdődnek,
Tündérek fecskékkel kergetőznek,
Na, hát éppen ottan,
Ott ahol a Manókirály is betoppant,
Volt egyszer egy kis mező.”
/Jantyik Zsolt: Mese a Mikepércsi Tündérpalota keletkezéséről/

A Mikepércsi Bölcsőde ezen a kis mezőn, Magyarország keleti részén, Hajdú- Bihar megyében, Mikepércs településen, a Tisza István utca 12. szám alatt található. Bölcsődénk önkormányzati fenntartású. 2014. szeptember 16-án nyitotta meg kapuit egy újonnan épült energia-hatékony épületben. A bölcsőde 42 férőhelyes, 2 gondozási egységből és 3 csoportszobából áll, a gyermekeket 5 településről fogadja. A Mikepércsi Bölcsődében kiemelt szerepet fordítunk a „zöld szemlélet” megalapozására, kialakítására.  Ezen szemlélet a Bölcsőde Missziói közé tartozik, tartalmazza a szakmai programunk is.  Az intézmény a település szélén, zöld övezetben található, minden körülmény adott ahhoz, hogy megvalósítsuk az elképzelésinket. Az intézményvezető és a kisgyermeknevelők közösen alakították ki a „zöld szemlélet” legalapvetőbb elemeit.
A Fenntartó biztosítja a helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket, amelyet napi szinten fogyasztanak a gyermekek. Ez adta az alapötletet, ahhoz a jó gyakorlat kialakításához, hogy a gyermekek ne csak a kész termésekkel találkozhassanak, hanem megismerhessék magát a termelési, érési folyamatot is, ők is részesei legyenek ennek.
Alapcélul a gyermekek által is ismert növények gondozását tűztük ki. Bölcsődénk 5. születésnapján 5 db almafát ültettünk el a bölcsődébe járó gyermekekkel és szüleikkel közösen. Ezeket a fákat azóta is együtt gondozzuk a gyermekekkel, megfigyeljük az első rügyeket, virágokat, terméseket, majd közösen szüretelünk. Intézményünk 8. születésnapján pedig újabb 8 db gyümölcsfát ültettünk el a családokkal.
Minden évben a bölcsőde előkertjébe virágokat ültetünk a gyermekekkel. Együtt ápoljuk, locsoljuk a virágokat, melyek a kis kezek gondoskodásának köszönhetően mindig gyönyörű virágzással lepnek meg bennünket.
Kiskertünket tavasszal a bölcsőde mögötti területen bővítettük. Elsőként hagymát dugdostunk, később epret, málnavesszőt, fügefát ültettünk, végezetül pedig különféle paradicsom és paprika palántákat, mentát, citromfüvet. A gyermekek mindig örömmel és aktívan vettek részt az ültetés, locsolás folyamataiban, együtt követtük nyomon a növények fejlődését, a terméseket pedig együtt szedtük le, amit a gyermekek  meg is kóstolhattak a reggeli és az uzsonna során.
Ez a fajta „zöld szemlélet” kiváló lehetőséget biztosít a sokrétű tapasztalatszerzésre, a környezet élményszerű megismerésére, az egészséges életmód kialakítására, a cselekvésbe ágyazott tanulási folyamatokra, a társas kapcsolatok építésére, a közös élményszerzésre.
A játszóudvaron madáretetőt helyezünk el minden évben, melybe az eleséget a gyermekekkel együtt rendszeresen pótoljuk.
Odafigyelünk arra, hogy a gyermekek már ebben a korban is megismerkedhessenek a szelektív hulladékgyűjtéssel. Szelektív gyűjtőedényeinket jól hozzáférhető helyen, bölcsődénk bejáratánál helyeztük el.
A jövő nemzedékét neveljük és gondozzuk, gondolva arra, hogy környezettudatos felnőtté váljanak.

Üdvözlettel:

Dudás Gyöngyike
Intézményvezető

Iratkozz fel!

Értesülj a legújabb hírekről, akciókról. Ismerd meg azokat a cégeket, akik most csatlakoztak! Ne maradj le!