GY.I.K.

Mit takar ez a díj pontosan?

A 2021-ben létrejött Zöld Minőség Díj az első magyarországi integrált és ingyenes Zöld Minősítés rendszer, mely a jelenleg meglévő magyarországi szabályozással párhuzamosan működik társadalmi támogatottsággal és elfogadottsággal. A minősítési rendszer célja, hogy erősítse és ösztönözze a vállalkozások és a szolgáltató helyek környezettudatos működését.

Kik jelentkezhetnek?

Magyarország bármely területén működő szolgálatók és szervezetek jelentkezhetnek méretüktől függetlenül. A versenyszféra, a közszféra és a nonprofit szektor képviselő is jogosultak jelentkezésre.

Milyen szektorok vehetnek részt?

A Zöld Minősítésre vendéglátó- és szálláshelyek, szépségipari és egészségmegőrzési szolgáltatóhelyek, sport- és szabadidőközpontok, zöld manufaktúrák, valamint élelmiszer kiskereskedelmek jelentkezhetnek.

Fizetős-e a pályázat?

A jelentkezés teljesen ingyenes. A honlapon keresztüli regisztrációval, amelyet a szervezet működésére vonatkozó kérdőív kitöltésével tud véglegesíteni.

Milyen kritériumoknak kell megfelelni a vállalkozásoknak?

Azoknak a szolgáltatóhelyeknek, vállalkozásoknak a jelentkezését várják, amelyek nyitottak a környezettudatos működésmódra – már legalább egy bizonyos szinten úgy is működnek – és nyitottak az ahhoz tartozó elvek fokozatos és támogatott elsajátítására.

Milyen előnyökkel jár a díj?

Az elnyert díjjal jogosult a szervezet annak nyilvános használatára online és offline felületein is. A Zöld Minősítés díj mögött álló szakmai szervezetek célja, hogy szakértelmükkel a díjat elnyert résztvevőket segítse működésében, kommunikációjában. A díj megszerzésével egy olyan marketing eszköz kerül a szervezethez, amely egyre előkelőbb helyet foglal el az emberek értékrendjében.

Évente kell megújítani a pályázatot?

A díjat minden olyan szolgáltató (pl. szálláshely, vendéglátóhely, kézműves szolgáltató) megkapja, aki teljesíti a minimum követelményeket. A díjat egyszer kell megpályázni, odaítélését követően azonban minden évben ellenőrzésre kerül, hogy a szolgáltató továbbra is teljesíti-e a meghatározott feltételeket. Amennyiben egy korábbi pályázó újabb lépéseket tett a környezettudatos működés felé, további szempontokat tud már igennel megválaszolni, akkor azt feltétlen érdemes jeleznie.